Dlaczego kastracja i sterylizacja to priorytet?

Kastracja i sterylizacja to pojęcia opisujące zabieg chirurgiczny przeprowadzany na zwierzęciu w celu pozbawienia go możliwości rozmnażania się.

Dlaczego warto sterylizować/kastrować?

Globalnie rzecz ujmując, na świecie i w Polsce codziennie giną i są porzucane setki zwierząt, tysiące psów i kotów czekają w schroniskach i na ulicy na swoje nowe domy, a większość z tych zwierząt się ich nie doczeka. Dlatego ograniczanie sprowadzania na świat kolejnych niechcianych istot, skazanych na tułaczkę, głód, choroby jest sprawą priorytetową. Pomyślcie też o swoim pupilu, sterylizując / kastrując swojego zwierzaka, poprawiasz jego komfort życia, chronisz go przed następującymi schorzeniami:

• Ropnym Zapaleniem Macicy – ropomaciczem, które jest często chorobą u niesterylizowanych suczek i bezpośrednio zagraża życiu waszej pociechy.
    • Krwiomaciczem
    • Guzami i cystami na narządach rodnych
    • Nowotworem listwy mlecznej
    • Ciążami urojonymi
    • Zapaleniem gruczołów mlekowych Nowotworem prostaty i jąder

Dodatkowo zabieg ten normalizuje gospodarkę hormonalną, pies nie będzie uciekał za suką, nie będzie walczył o dominację w domowym stadzie. W przypadku właścicieli suczek zlikwidujemy również problem niechcianych i natarczywych adoratorów jak i kłopotliwe plamienie. Przypominamy, że ciąża i sam poród są równie niebezpieczne dla zwierząt co szybki zabieg kastracji i sterylizacji.

Mity o sterylizacji / kastracji:

Największym z takich mitów jest wiara ludzi iż suka chociaż raz powinna urodzić młode dla swojego komfortu psychicznego – by nie zwariowała jednym słowem. To jest wierutna bzdura… podstawowym instynktem u zwierząt, jest sprowadzenie potomstwa na świat, co nie znaczy, że musi on zostać zaspokojony.  Na świecie jest dość niechcianych zwierząt, by wypełnić nimi każdy dom,  gatunki psów i kotów nie znikną z Ziemi jeżeli zapobiegniecie niechcianej ciąży. Suka średnio może mieć od 2-8 młodych czasami nawet więcej, jakie jest prawdopodobieństwo, iż znajdą one dobre domy? Ile z nich zginie porzuconych, w tragicznym wypadku albo trafi do schroniska?
    Kolejnym argumentem przeciwników kastracji/sterylizacji, jest przekonanie iż jest ona niebezpieczna dla zwierzaka. Każdy zabieg niesie ze sobą ryzyko, ale czysta kalkulacja pokazuje iż występowanie chorób narządów rozrodczych u zwierząt obu płci jest o wiele większym problemem i jest większym ryzykiem niż zapobieganie nim przez omawiany zabieg.
    Jeszcze inną grupę ludzi odstrasza koszt zabiegu… wolą faszerować swoje pupile tabletkami antykoncepcyjnymi… tu wystarczy prosta matematyka, by pokazać iż zabieg w zwróci się bardzo szybko. Dodatkowo stosowanie leków hormonalnych może wywołać m.in. ropomacicze.

Kiedy Kastrować i Sterylizować?

Decyzję o sterylizacji/Kastracji najlepiej skonsultować z lekarzem weterynarii, on najlepiej powie kiedy należy wykonać zabieg i jak odpowiednio przygotować do niego zwierze. Najwcześniej sterylizację/ kastrację można wykonać:
    U psa – po 7 miesiącu życia
    U suki –  przed pierwszą cieczką, a możliwe jest wykonanie zabiegu już po 4 miesiącu życia
    U kota – po 6 miesiącu
    U kotki – przed pierwszą rują, lub zawsze miesiąc po rui.

Wady sterylizacji

Jak każdy zabieg, sterylizacja/kastracja, powoduje nieodwracalne zmiany w organizmie, wasz zwierzak nigdy nie będzie miał młodych – a to nam właśnie chodzi.
    Przybieranie na wadze – jest to problem, tylko dla ludzi, którzy przekarmiają swoje zwierze. Organizm  psa/kota po sterylizacji nie ma już takiego zapotrzebowania na pożywienie jak wcześniej, dlatego po zabiegu należy delikatnie zmniejszyć ilość podawanej karmy. Natomiast właściciele, którzy aktywnie spędzają czas ze swoim zwierzakiem, zapewniając mu odpowiednia ilość ruchu nie muszą się martwić o problem z nadwagą pupila.

Damy wam dobrą radę – Sterylizujcie swoje pociechy – ich życie będzie łatwiejsze, wasze spokojniejsze i może kilka psów z ulicy i schroniska znajdzie nowe domy.